Strona główna Knajpy Polecane restauracje w Barcelonie. Tapasy

Polecane restauracje w Barcelonie. Tapasy

przez Ewa Nowak

Polecane restauracje w Barcelonie. Tapasy

Tapasy to wielki sektor gastronomiczny w każdej prowincji Hiszpanii. Jeszcze kilkanaście lat temu chętnie podawane były jako przekąska do napoju na koszt knajpy, dziś jest to praktykowane dużo rzadziej. Każdy region Hiszpanii poza popularnymi wszędzie tapasami, ma również swoje własne i regionalne przystawki, co jest ciekawym gastronomicznym urozmaiceniem, podróżując po kraju. Jeśli wybierzecie się na tapasy, prawdopodobnie zapłacicie więcej niż za klasyczną kolację w ofercie nocnego menu.  Poniżej miejsca, które warto odwiedzić jeśli chcecie spróbować tapasów.  Dodam, że króluje przekonanie, że im bardziej obskurny bar, tym lepsze tapasy. Oczywiście jest to trochę przesadzone, ale prawdą jest, że wiele lokalnych tapas bar jak to się mówi, de toda la vida, czyli, które są to od zawsze, to bary, które mają wystrój wnętrza sprzed kilkudziesięciu lat, a pod barem prawdopodobnie znajdziecie stertę papierowych serwetek, która Hiszpanie rzucają wprost na podłogę. Lista barów będzie rosła w miarę czasu więc jeśli chcesz podzielić się opinią, zostaw komentarz w dole strony.  A skąd wzięła się tradycja jadania małych przekąsek?  Zajrzyj do tego linku:

https://happy-barcelona.pl/tapas-czyli-cos-na-zab-poznaj-hiszpanskie-przekaski/

La Bombeta na dzielnicy Barceloneta

Popularny, niewielki bar w okolicy portu i plaży na dzielnicy Barceloneta. Przytaczając słowa moich turystów miejsce absolutnie niesamowite! Już na wstępie można przeczytać podwieszony w barze napis Nie mówimy po angielski ale przygotowujemy przepyszne bombas. Warto wyjaśnić, że bombeta de Barcelona to popularna, bardzo smaczna, lokalna przekąska. Jest to smażona kula zrobiona z ziemniaka z mielonym mięsem w środku, często podawana z sosem alioli lub innym, pikantnym. Tak więc tu, zjecie jedne z najlepszych w mieście. W menu znajdziecie spory wybór dań i przekąsek, od callos (czyli lokalnych flaczków), po faszerowane kalamary, chipirones (malutki gatunek kalmarów, smażone w oleju, a wielu miejscowych wprost je uwielbia), małe rybki, sardynki w dwóch odmianach: boquerones gdy przygotowane są na bazie vinagre lub anchoa gdy przygotowane są na bazie soli i w całkiem chojnych porcjach.

Zjecie tutaj nie tylko w porze obiadowej ale również w czasie typowej sjesty, kiedy większość miejscowych restauracji zamyka.

 

 

Wkrótce słów parę o pinxos i parę zdań o kolejnych tapas barach

La Cova Fumada, La Pulperia Celta, Bar El Tomas de Sarria, Aitor Restaurant, Beerivins,Bilbao Berria Barcelona, La Nou Face, bar Brusi i inne.

 

Fotos Photo by Iñigo De la Maza on Unsplash

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Czytaj więcej