Strona główna Atrakcje BarcelonyWarto to przeżyć Kasztanowy Dzień Wszystkich Świętych

Kasztanowy Dzień Wszystkich Świętych

przez Ewa Nowak

Kasztany na przystawkę

Mieszkańcy Katalonii bardzo lubią świętować. Wszystkich Świętych jest więc kolejną okazją do tego, by zebrać się w gronie bliskich przy kieliszku słodkiego wina i…kasztanie.
Bo Katalonia to jedno z niewielu miejsc, gdzie podczas Dnia Wszystkich Świętych odbywa się La Castañada.

Katalończycy również wybierają się na groby, aby zapalić znicz, ale dodatkowo w nocy 31 października jedzą grillowane kasztany podlewane bardzo słodkim deserowym winem el Moscatel. Na deser podają słodkości obtoczone orzeszkami piniowymi tzw. panellets. Często posiłek urozmaicony jest słodkimi ziemniakami boniatos.

A skąd wzięła się kasztanowa tradycja w Katalonii?


Dawniej, aby przypomnieć o potrzebie modlenia się za dusze zmarłych w Dniu Wszystkich Świętych we wszystkich klasztorach i kościołach rozbrzmiewały dzwony. Bicie w dzwony wymagało sporego wysiłku fizycznego dlatego dzwonnicy, po pracy spożywali dodające energii kasztany. Podlany słodkim winem kasztan gwarantował nie tylko dodatkową dawkę energii, ale dzięki winu, także radosny nastrój.

Ponieważ dawniej zawód dzwonnika był tak popularny, jak dziś zawód taksówkarza, fiesty bywały coraz liczniejsze, gdyż do najbardziej zainteresowanych dołączali bliscy i przyjaciele. Mężczyźni zajmowali się zbiorem kasztanów, boniatos i drewna, a kobiety przygotowywały słodkości – pierwowzór dzisiejszych panallets. Wieczorem przy uroczystej kolacji odmawiano modlitwy za zmarłych i wspominano ich przy kieliszku Moscatel.
Inną tradycją było chowanie przez dzieci kasztanów w domu. Dzięki temu, w noc Wszystkich Świętych dusze zmarłych mogły je zebrać i zostawić w zamian słodkie panelletes.
Kolejnhy przekaz mówi o tym, że kasztany były niezbędnym elementem po posiłku podczas stypy.
Jaka by nie było pochodzenie tego ciekawego zwyczaju, jedno jest pewne: Nie ma to, jak dorodny kasztan wieczorową jesienną porą. Jeśli tylko będziecie mieli okazję odwiedzić Katalonię podczas tego okresu, gorąco zachęcam do spróbowania typowych przysmaków La Castañada.

Kasztan na polskim stole?

Sezon na kasztany trwa od końca października do końca grudnia, ale można również kupić kasztany konserwowe. Przysmak ten nie jest zbyt popularny w Polsce. Korzystając ze świątecznej podróży do Szczecina, zawsze staram się zabrać kasztany do domu, aby smakowo urozmaiciły święta moim bliskim i przyjaciołom. Poza tym kasztany zapewniają moc dobroczynnych wartości odżywczych. Dzięki skrobi są cennym źródłem energii, źródłem witaminy B, E i K. Co ciekawe, 100 g kasztanów posiada tyle samo witaminy C co kwaśna cytryna! Dodatkowo kasztany zawierają mnóstwo składników odżywczych, takich jak białko i tłuszcze oraz wartościowe minerały. Są bogatym źródłem potasu, magnezu, wapnia, żelaza oraz fosforu. Wzmacniają odporność. Jeśli tylko będziecie mieli okazję, koniecznie spróbujcie, jak smakują!

Kasztany
Grillowane Kasztany

źródła: https://web.gencat.cat/es/actualitat/reportatges/tots-sants-i-castanyada/

oraz

www.happy-barcelona.pl

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Czytaj więcej